Étrendi ajánlások krónikus vesebetegeknek

A vese feladata igen sokrétű. Alapvető funkciója a méregtelenítés, a szervezet víz és ásványi anyag egyensúlyának fenntartása, vérnyomás szabályozás és egy vérképzést serkentő hormon termelése.

Kiválasztó funkciója kettős: egyrészt felesleges folyadékot, salakanyagokat, sókat választ ki a vizelettel, másrészt az általa termelt hormonokat a vérbe továbbítja.

A krónikus veseelégtelenség több mint 3 hónapig fennálló vesebetegséget jelent, lassan romló vesefunkció, fokozatosan előrehaladó vesekárosodás jellemzi. A vese működése beszűkül, és feladatát egyre kevésbé tudja ellátni. A krónikus veseelégtelenség a meggyengült veseműködésre utaló tünetek és panaszok összessége.

A betegségre utaló korai tünetek, laboreltérések: magas vérnyomás, vizenyők szem körül és lábdagadás, gyakori vizeletürítés, beszűkült vesefunkció, vizeletben megjelenő fehérje.

Késői tünetek: fáradékonyság, gyengeség, nehéz koncentráció, hányinger, étvágytalanság, fogyás, lábdagadás fokozódása, légszomj, sápadt, szürkés, száraz bőr, bőrviszketés, vérszegénység, a méreganyag szintek további emelkedése, kalcium és foszfor anyagcsere zavara. A veseelégtelenség utolsó stádiumában ezek a tünetek, eltérések súlyos klinikai képet hoznak létre, melyet uraemiának nevezünk.

A betegség előrehaladásának ütemét több tényező szoros, együttes kontrolljával tudjuk lassítani pl.: diéta, testsúly optimalizálása, moderált fizikai aktivitás, vérnyomás normalizálása, stb. Fontos a kezelőorvossal való szoros együttműködés.

A krónikus veseelégtelenség súlyosság szerint 5 stádiumra osztható, a legutolsó stádiumban a magas méreganyag szintek, a folyadék és ásványi anyagok egyensúlyának súlyos felborulása miatt el kell kezdeni a vesepótló kezelést (dialízis kezelés vagy transzplantáció).

A laborvizsgálatok által megadott, a vese méregtelenítő funkcióját jelző méreganyagok az urea nitrogén és kreatinin. A jelenlegi irányelvek egy ezeknél pontosabb paraméter, az eGFR (becsült glomerulus filtrációs ráta) alapján határozzák meg a krónikus veseelégtelenség stádiumait. Az eGFR a vese aktív (szűrési) funkciójának számszerű becslése.

A krónikus veseelégtelenség stádiumai

1. stádium: vesekárosodás normál vagy magas eGFR-rel: eGFR 90-130 ml/perc/1.73 m2
főbb jellemzők: alapbetegség tünetei (pl. fehérjevizelés, kóros szövettan)

2. stádium: vesekárosodás csökkent eGFR-rel: eGFR: 60-89 ml/perc/1.73 m2
főbb jellemzők: magas vérnyomás, emelkedett szív-érrendszeri rizikó

3. stádium: mérsékelt veseelégtelenség: eGFR 30-59 ml/perc/1.73 m2
főbb jellemző: vérszegénység, kálcium-foszfor eltérések         

4. stádium: súlyos veseelégtelenség: eGFR 15-29 ml/perc/1.73 m2
főbb jellemzők: magas kálium szint, vizenyő

5. stádium: végstádiumú veseelégtelenség: eGFR <15 ml/perc/1.73 m2 vagy dialízis kezelés  
főbb jellemzők: alultápláltság, uraemia

–  Ha az eGFR érték 90 ml/perc/1.73 m2 felett van, és nincs más vesebetegségre utaló tünet, nem kell aggódni, a vese szempontjából nincs speciális teendő.

– Ha az eGFR 60 ml/perc/1.73 m2 felett van, és van vesebetegségre utaló eltérés (pl. fehérjevizelés), akkor a túlzott fehérjebeviteltől való óvakodás szükséges (1g/ttkg).

– 25-60 ml/perc/1.73 m2 eGFR esetén 0.8 g/ttkg napi fehérje bevitel ajánlott.

– 25 ml/perc/1.73 m2 alatti eGFR esetén – amennyiben a beteg nem dializált – 0.6 g/ttkg napi fehérje bevitel ajánlott.  Az erősen csökkentett fehérje bevitel (<0,6 g/ttkg) kiegészítésére – főleg alultáplált betegek esetén – javasolt a gyógyszeres támogatás (pl. Ketosteril), amely tartalmazza azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani.

– Dializált betegekben – mivel a dialízis kezeléssel fehérjevesztés is történik, és a szervezet egyensúlya erősen a lebomlás (katabolizmus) irányába tolódhat el – legalább 1.2 g/ttkg napi fehérje bevitel javasolt (hemodialízis esetén ≥1.2g/ttkg, peritonealis dialízis esetén ≥1.2-1.3g/ttkg). 

Étrendi kezelés

A diéta célja a vér salakanyag (kreatinin) és ásványi anyag (foszfor, kálium, nátrium) szintjének szabályozása, folyadékbevitel és leadás egyensúlyának megteremtése, magasvérnyomás és ödéma csökkentése, a betegség súlyosbodásának lassítása, a tápláltsági állapot romlás megakadályozása.

A jelenleg legkorszerűbbnek tartott előírás a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek terápiájában az alacsony foszfor-, alacsony fehérjetartalmú (LPLND) étrend.

Étrendi kezelés főbb szempontjai

– Étkezési ritmus kialakítása

Fontos a napi egyenletes tápanyagbevitel mellett a változatos étrend kialakítása, melyet általában 4-5 étkezésre kell elosztani.

– Az étrend tápanyag összetétele

Az ödémával járó vesebetegségek esetében a tápláltsági állapot felmérésére a szubjektív tápláltsági állapot felmérő (SZTF) lap használható.

A krónikus vesebetegség kedvezően befolyásolható fehérjeszegény diétával, ami segít csökkenteni a fehérje-anyagcseréből származó salakanyagok felszaporodását, így a vese további károsodását. Mértéke a betegség stádiumához alkalmazkodik, és a kezelőorvos határozza meg személyre szabottan. A naponta engedélyezett fehérje mennyiséget ne lépjük túl, mert a fehérje bomlástermékeiből származó káros anyagok felszaporodhatnak a szervezetben, mivel a vese nem tudja ezeket eltávolítani. A napi fehérje mennyiség legalább 40g/nap, 4-5 étkezésre elosztva, és 50-60 %-ban teljes értékű fehérjéből épüljön fel. A vese kímélete érdekében előfordul, hogy nagyon szigorú fehérje beviteli korlátozásra is szükség van, de ez hosszú távon nem javasolt.

A fehérje hasznosulásának érdekében az étrend viszonylag energiabő. Ezt elsősorban a növényi eredetű zsiradékok és összetett szénhidrátok adásával biztosíthatjuk. A cukrok és édességek fogyasztását nem kell és nem is célszerű növelni. Az állati eredetű zsírok fogyasztása kerülendő. A zsír és a cukorbevitel módosítása az esetleg emelkedett szérum triglicerid és LDL koleszterin szint csökkentésére, valamint a HDL koleszterin koncentráció emelésére szolgál.

A konyhasó bevitel fontos és kényes része a diétának!

A sóbevitel csökkentésére akkor van szükség, ha a vizenyők miatt növekszik a testtömeg, emelkedik a vérnyomás. Ilyen esetben a naponta a vizelettel ürülő nátrium alapján állapítja meg a kezelőorvos a szükséges só bevitelt. Amennyiben a tünetek nem állnak fenn, akkor napi 3-5g sót szabad felhasználni a táplálékok ízesítésére.

A folyadékbevitel korlátozására sóbevitel csökkentése esetén rendszerint nincs szükség, mert ilyenkor csökken a szomjúság is. A betegség kezdeti szakaszában a bőséges vizeletürítés miatti folyadékveszteséget pótolni kell. Később a vizelet mennyiségének csökkenésével a folyadékbevitelt is korlátozni kell. A folyadék bevitelt egyénre szabottan a kezelőorvos írja elő. Szomjúság esetén jó hatású a szájöblítés, savanyúcukor, citromlével ízesített jégkocka szopogatása.

A betegség stádiumától és a laborértéktől függően az étrend foszforszegény (600-800 mg/nap). Foszforban gazdag nyersanyagok a húsok, halak, húskészítmények, búzacsíra, búzakorpa, ömlesztett sajtok, sajtok, olajos magvak, száraz hüvelyesek, kólafélék.

A betegség előrehaladott állapotában szükséges az étrend kálium tartalmának csökkentése, mely mindig a vér kálium értéktől és az esetlegesen alkalmazott vízhajtó fajtájától függ (1500-2000 mg/nap). Sok kálium van a zöldségekben, gyümölcsökben, burgonyában, egyes gombában, gyümölcskészítményekben.

Törekedni kell az étrendben a kalcium tartalom növelésére (1000-1300 mg/nap).

Egyes esetekben szükség lehet vas kiegészítésre is, de ezt a kezelőorvossal kell megbeszélni!

Vitaminokból nagyobb mennyiség szükséges, részben a vitaminveszteség, részben a rosszabb felszívódás, hasznosulás miatt. Amennyiben az étrendi megszorítások miatt ez már nem lehetséges, multivitamin készítményekkel pótolhatók. Elsődlegesen a B6-vitaminhiányra kell figyelni. A C-vitaminból is megnövekszik a szervezet igénye, a folsavbevitel növelése is ajánlott. Javasolt lehet a D-vitamin pótlás (1000-2000 NE/nap). A betegségben viszont a retinol (A-vitamin) felhalmozódása figyelhető meg, ezért meg kell beszélni a kezelőorvossal, hogy szedhető-e olyan multivitamin készítmény, mely retinolt is tartalmaz!

– A megfelelő konyhatechnológia alkalmazása

A megfelelő nyersanyag válogatás mellett fontos a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása.

  • húsoknál: főzés, párolás, aromás párolás, grillezés, roston-, teflonban-, alufóliában-, sütőzacskóban-, cserépedényben sütés, ritkábban bő olajban sütés, mikrohullámú sütő használata
  • zöldségeknél, főzelékeknél: leggyakrabban párolni, főzni, nyersen, salátának, párolt zöldköretnek, habart vagy rántott főzeléknek, ritkábban bő olajban sütve készítsék
  • sűrített és híg (rántás nélküli) levesek

Az étrend nem egyhangú és nem íztelen. A megszokott friss vagy szárított zöldfűszerek mellett a sót nem tartalmazó fűszerkeverék (pl. Naturmind, Éden, Natúr vega-mix) alkalmazható. Só helyettesíthető húsoknál a vasfűvel, levesekben a petrezselyem zölddel. A csökkentett nátrium-tartalmú só ebben az esetben nem ajánlott, a magas kálium tartalom miatt.

A csípős fűszerek használata nem javasolt. Az élelmiszerek közül az alacsonyabb sótartalommal rendelkezők javasoltak, kerüljék a nyersanyagok szükségtelen sózását (pl. nyers zöldségek, tojás). Bizonyos ételkészítési eljárások ízfokozó hatásúak (pirítás, aromás párolás, tűzdelés).

Az ételek elkészítéséhez lehetőség szerint friss vagy mirelit nyersanyagok használhatók, kerülendő a magas sótartalmú mártás- és levesporok, valamint a leveskockák, sót tartalmazó ételízesítők, fűszersók, salátaöntetek, konzervek, készételek használata. Magas nátriumtartalmuk miatt kerülni kell a füstölt készítményeket, sóval tartósított termékeket, chipseket, sózott olajos magvakat, ketchupot, sós ropikat és sós péksüteményeket.

Magas fehérjetartalmuk miatt, húsok esetében javasolt a ragukat, darált húsból készült ételeket előnyben részesíteni (vagdaltak, húsgombóc, rakott ételek, töltött ételek). A mennyiség növelhető pl. fehérjeszegény termékek, rizs, zöldségek bőségesebb hozzáadásával.

Kenyérre feltétként a zöldségkrémek, zöldségpástétomok jó alternatívát jelentenek a magas fehérjetartalmú felvágottak, sajtok helyett.

A nyersanyagok kálium és foszfor tartalma csökkenthető azok áztatásával, előfőzéssel és az áztatóvíz, főzővíz, kompótlé, mirelit termékek kiolvadás utáni levének leöntésével. Hosszabb tárolási idő alatt csökken a zöldségek és gyümölcsök kálium tartalma.

Kerülni javasolt a hozzáadott foszfort tartalmazó termékeket! Ezen termékek csomagolásán az alábbi E-számok találhatók: E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452.

Diétás élelmiszerek

Az étrend fehérje tartalmának csökkentésére szolgálnak az alacsony fehérjetartalmú diétás készítmények. Jellemző rájuk, hogy a fehérje tartalmuk 100g termékben 3g alatti. Ilyen készítmények:

Kenyerek, kekszek, sütemények, nápolyik, száraztészták, tarhonya, rizstészta, keményítő, lisztek, zsemlemorzsa, kenyérporok, süteményporok (Fe-mini, Mester, Bezgluten, Balviten, Barbara, Barkat, Loprofin, Cornito). Tojáshelyettesítő por (Fe-mini, Loprofin). Tejtermékek (Hulala növényi tejszín, rizsital, zabital, Violife sajtok).

Használatuknál vigyázni kell, mert könnyen leégnek (rántás, palacsinta, panírozott ételek). A friss, megsütött kenyér rövid ideig tartható el, ezért érdemes felszeletelni, és lefagyasztani.

Nyersanyag válogatás

AjánlottKerülendő
Gabonák és sütőipari termékek
Mérve és számolva: fehér-, félbarna-, barma kenyér, rozskenyér, zsemle, kifli, kalács, briós, Abonett, natúr pattogatott kukorica, rizs, köles, gersli, búzadara, búzaliszt, zabpehely- és korpa, fehérjeszegény pékáruk, – tészták, – lisztekOlajos magvakat tartalmazó pékáruk, tepertős-, hájas tészták, sós stangli, perec, ropi, sajtos sütemények, sós kekszek, korpás kekszek, chips, Hamlet, búzakorpa, búzacsíra, bulgur
Húsok, belsőségek, halak
Csökkentett mennyiségben, mérve és számolva: zsírszegény tőkehúsok, csirke, pulyka, vadak, házi nyúl, ritkán halakTúl zsíros húsrészek, belsőségek, galamb, liba, kacsa, birka
Húskészítmények
Csökkentett mennyiségben, mérve és számolva: zsírszegény és sószegény felvágottak, házi húskrémekHúskonzervek, kenőmájas, füstölt sonka, szalámi-, kolbászfélék, disznósajt, füstölt és sózott halak, halkonzerv
Zsiradékok
Növényi olajok (napraforgó, repce, szója, kukorica, lenmag, olíva), margarinokSertészsír, baromfizsír, vaj, szalonna, tepertő, kókuszzsír
Tojás
Számolva: heti 3-5 db tojásfehérje és heti 1-2 db tojássárgája inkább ételkészítéshez. 
Tej, tejtermékek
Csökkentett mennyiségben, mérve és számolva: tej, joghurt, kefir, gyümölcs joghurt, aludttej, író, tejföl, frissföl, tejszín, kemény sajtok, házi sajtkrémek, krémsajtok, tehéntúró, Mascarpone, MozzarellaJuhtúró, Feta sajt, füstölt sajtok, Camembert és Brie típusú sajtok, ömlesztett sajtok
Ajánlott Kerülendő
Zöldség és főzelékfélék
Mérve és számolva, friss vagy fagyasztott változatban: cékla, cukkini, fejes saláta, szárzeller, fejeskáposzta, kínai kel, kelkáposzta, póréhagyma, újhagyma, vöröshagyma, padlizsán, patisszon, hónapos retek, spárga, főzőtök, uborka, zöldbab, laskagomba, zöldpaprikaSóval tartósított zöldségkészítmények, konzervek, sűrített paradicsom Magas kálium tartalmú: burgonya, édesburgonya, csicsóka, zöldborsó, sárgarépa, sütőtök, paradicsom, kukorica, brokkoli, kelbimbó, sóska, paraj, pasztinák, rebarbara, gomba csiperke, vargánya), fekete retek, karalábé, karfiol, petrezselyemgyökér, torma, zeller, kapor, snidling
Szárazhüvelyesek
 Szárazbab, sárgaborsó, csicseriborsó, lencse, szója
Gyümölcsök
Friss vagy fagyasztott változatban: alma, ananász, fekete áfonya, birsalma, citrom, cseresznye, egres, friss füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, körte, kajszibarack, kivi, málna, mandarin, mangó, meggy, narancs, naspolya, nektarin, őszibarack, pomelo, fekete ribizli, sárgadinnye, szőlő, földieper, szeder, szilvaMagas kálium tartalmú: avokádó, banán, csipkebogyó, datolya, piros ribizli
Gyümölcskészítmények
Kompótok, befőttek (lé nélkül), lekvárokAszalt gyümölcsök, kompótok, befőttek leve
Diófélék, olajos magvak
 Magas kálium és foszfor tartalom miatt kerülendők
Italok
Teák, limonádé, szörpök, gyümölcs- és zöldséglevek, kávé kis mennyiségben Nátriumszegény ásványvíz (20mg/l alatt): Szentkirályi, San Benedetto, Lillafüredi, Kiskúti, Mizse, Szent József, Veritas, Evian, Jana, Aquastella, Óbudai Gyémánt, Nestlé Aquarel, Vivien, NaturAquaAlkoholok, kóla (foszfor tartalom) 100 %-os zöldség és gyümölcslé, magas nátriumtartalmú ásványvizek  
Fűszerek, egyéb
Cukor, méz, szőlőcukor, cukorkák sómentes fűszerkeverékek friss és szárított zöldfűszerek  Csokoládé, kakaópor, Nutella, marcipán sótartalmú Vegeta, Delikát nátrium-szegény só csípős fűszerek (chili, curry, csípős paprika), kész levesporok, mártásporok, salátaöntetek, leveskocka majonéz, ketchup, mustár