Az emelkedett vérzsírszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik jelentős rizikófaktora.
A vérben található zsíroknak fontos élettani szerepük van. Vérzsírszint alatt a koleszterin- (LDL-„rossz”, HDL-„jó”) és a triglicerid szintjét értjük. A koleszterinszintet a táplálékkal elfogyasztott és a szervezetben képződő koleszterin mennyisége határozza meg. Az összkoleszterin szint normál értéke 5-5,2mmol/l, vagy ezalatti. A triglicerid szintjét a táplálkozás során bevitt zsiradékok és szénhidrátok emelik, de a testben lévő zsírszövet mennyisége is befolyásolja. A trigliceridszint normál értéke <1,7mmol/l. A vérzsírszint csökkentésében a megfelelő étrend betartása, az életmódváltás, a rendszeres testmozgás ugyanolyan fontos, mint a gyógyszerek szedése.
A magas vérzsírszint növeli az idő előtti érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, az egyre fokozódó koleszterin-lerakódás szűkíti az erek átmérőjét, nő az infarktus, agyvérzés kialakulásának veszélye.
Étrendi kezelés
Célja a kívánt vérzsír-szintek elérése és megtartása, a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása.
Étrendi kezelés főbb szempontjai:
– Egyénre szabott energia bevitel
Gyakran a nem megfelelő táplálkozási szokások következtében túlsúly vagy elhízás alakul ki. Ebben az esetben az étrend összeállításához meg kell határozni az elhízás mértékét és az egyén alapanyagcseréjét, majd a napi energia-bevitel mennyiségét.
Fontos tudni, hogy már 5-10% súlycsökkenés is jelentős javulást eredményez a vérzsír-, vércukor-, vérnyomás értékekben. A fogyás mértéke ne legyen nagyobb heti 0,5 – 1 kg-nál (havi 2-4 kg), így elkerülhető az egészségkárosodás és a visszahízás.
– Az étrend tápanyag összetétele
A vérzsír-szint emelkedés nagysága meghatározza a zsiradék- és a koleszterin-bevitel csökkentésének mértékét. A koleszterin megszorítás 300mg/nap és 100-150mg/nap között mozoghat. Koleszterin csak az állati eredetű élelmiszerekben van jelen, a növényi eredetű táplálékokban nincs. Legtöbb koleszterint tartalmazó nyersanyagaink a tojássárgája, velő, belsőségek, állati bőrök, tejszín, tejföl.
Koleszterin mellett a telített zsírok növelik legnagyobb mértékben a koleszterinszintet. Nagyobb mennyiségben az állati zsiradékok, vaj és a zsíros tejtermékek tartalmazzák. Ezért fontos az alacsony zsírtartalmú hús, húskészítmény, tejtermék fogyasztása, és a látható zsiradék eltávolítása. Zsírszegénységet biztosíthatunk még megfelelő konyhatechnológia alkalmazásával.
A telítetlen zsírsavak fogyasztását ajánlott előnyben részesíteni, ezek forrásai a növényi olajok (olíva-, napraforgó-, kukorica-, szója-, repce-, kukoricacsíra-, lenmagolaj), a tengeri halak és a busa. Szerepük, hogy csökkentik a „rossz” koleszterin- (LDL), és a triglicerid szintjét, míg növelik a védő koleszterin (HDL) mennyiségét a vérben. Túlsúly esetén a növényi zsiradékok fogyasztását is korlátozni kell, hiszen jelentős mennyiségű energiát tartalmaznak.
Olyan étrendet kell összeállítani, amely a legkevesebb állati zsírt és koleszterint tartalmazza.
A fehérje bevitel mértéke az életkornak és az egészségi állapotnak megfelelő legyen.
Az egyszerű szénhidrátok (szőlőcukor, gyümölcscukor, répacukor, nádcukor) emelik a vér koleszterin- és triglicerid szintjét, ezért a cukor, méz és az ezek felhasználásával készült élelmiszerek korlátozott fogyasztása javasolt. Az összetett szénhidrátok (gabonák) fogyasztásának korlátozása túlsúly vagy elhízás esetén feltétlenül szükséges.
Javasolt a rostfogyasztás növelése. A vízoldékony rostok az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében játszanak szerepet. Nagyobb mennyiségben tartalmaz vízoldékony rostot pl. az alma, birsalma, ribizli, sárgarépa, zabpehely, zabkorpa. A vízben nem oldódó rostoknak a testsúly csökkentésében van fontos szerepük, mivel bőséges folyadékfogyasztással együtt lassítják a felszívódást, telítettség érzést okoznak. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak vízben nem oldódó rostot a gabonák héja, zöldségek, gyümölcsök, száraz hüvelyesek.
A grapefruit, feketeribizli, áfonya olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek bizonyos koleszterinszint csökkentő gyógyszerekre hatással vannak (atorvasztatin, lovasztatin, simvasztatin), szintjüket a vérben a normál értékhez képest többszörösére növelhetik. Azok a betegek, akik ilyen hatóanyagú gyógyszert szednek, ne fogyasszanak grapefruitot, pomelot, feketeribizlit, áfonyát, valamint ezen gyümölcsök hatóanyagait tartalmazó táplálék-kiegészítőket (pl.: grapefruit csepp).
Az alkohol a koleszterinszintet nem, de a triglicerid szintjét emeli, energia tartalma magas. Ezért emelkedett triglicerid szint, valamint túlsúly esetén fogyasztása nem ajánlott.
A megfelelő nyersanyag válogatás mellett fontos a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása. Zsírszegény ételkészítési technikákat kell alkalmazni:
- húsoknál: főzés, párolás, aromás párolás, grillezés, roston-, teflonban-, alufóliában-, sütőzacskóban-, cserépedényben sütés, mikrohullámú sütő használata. Csökkentett mennyiségű zsiradék felhasználásával, zsírszegény nyersanyagból készítsék.
- zöldségeknél, főzelékeknél: leggyakrabban párolni, főzni, nyersen, salátának, párolt zöldköretnek, rakott zöldségnek, habart főzeléknek, ritkábban rántott főzeléknek készítsék. A salátára kefires, joghurtos öntetet vagy ecetes öntetet tegyenek, a habarást kefirrel, joghurttal végezzék.
- A salátákhoz hidegen sajtolt olajokat alkalmanként, csökkentett mennyiségben lehet alkalmazni. (tökmag-, repce-, lenmag-, dió-, szőlőmag-, mákolaj).
- sűrített levesek helyett inkább fogyasszanak egyszerű (rántás nélküli) leveseket. A leves fokozza a jóllakottság érzését.
- bő zsiradékban sütést (rántott hús, lángos, fánk, stb.), tejfölös habarást, majonézes öntetet ne alkalmazzanak.
A megszokott fűszerek, ízesítők használhatóak, viszont célszerű korlátozni a só bevitelét, mivel vizet köt meg a szervezetben, és a vérnyomás emelkedését is elősegítheti. A csípős fűszerek fokozhatják az étvágyat, használatuk túlsúly esetén nem javasolt.
Lehetőség szerint magunk készítsük ételeinket és mellőzzük a készételeket, bizonytalan összetételük és elkészítésük miatt. Mindig alacsony zsírtartalmú élelmiszereket válasszunk (a csomagoláson feltüntetik a tápanyag összetételt).
A mozgásnak jelentős szerepe van a testsúly csökkentésében, megtartásában, valamint elősegíti a triglicerid szintjének csökkenését és a „védő” HDL koleszterin szintjének növekedését.
Segítségével a zsírszövet csökken, míg az izomszövet nő, fokozza az anyagcserét.
Nyersanyag válogatás koleszterinszegény étrendben
Ajánlott | Kerülendő |
Cereáliák és sütőipari termékek | |
Graham-liszt, zabliszt, rozsliszt, búzaliszt, teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa, zabkorpa, zabpehely, köles, gersli, bulgur, hajdina, kukoricaliszt, rizs, barna rizs, durum tészta, teljeskiőrlésű tészta , kuszkusz rozskenyér, korpás kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, korpás zsemle és – kifli, rozsos zsemle és – kifli, natúr müzli, Abonett, Ham-let, Korpovit keksz, pászka | fehérkenyér, babapiskóta, édes, sós kekszek, nápolyik, száraztészta (4-6-8 tojásos), magas zsírtartalmú tészták és sütemények, pékárúk (hájas-, vajas-, tepertős), Fornetti jellegű sütemények, tejszínes vagy vajas krémmel töltött sütemények, ropi, Chips, csokis müzli |
Húsok, belsőségek | |
sovány húsok: sertés – karaj, comb; marha – fehérpecsenye, felsál; borjú, bárány, csirke, pulyka, fácán, vadhús, galamb, nyúl, zsírszegény részei bőr nélkül | zsíros húsok: oldalas, tarja, dagadó, csülök, birka, hízott baromfi (kacsa, liba), belsőségek |
Húskészítmények | |
zsírszegény felvágottak (20-25 % zsírtartalom alatt): gépsonka, sonkaszalámi, csirke-, pulyka-, és sertéssonka, pulykajava, rakott nyelv, Zala, baromfi- és sertés párizsi, virsli, krinolin, szafaládé | zsíros, fűszeres felvágottak: Olasz, Vadász, Fokhagymás, Mortadella, Turista; szalámifélék, hurka, kolbászok, debreceni, lecsókolbász, disznósajt, paraszt sonka, füstölt, pácolt készítmények, kenőmájas, májkrém, szalonna, tepertő |
Halak | |
tonhal, busa, heck, amur, fogas, harcsa, keszeg, pisztráng, szardínia, makréla, lazac | ponty, angolna, olajos halak |
Zsiradékok | |
csökkentett mennyiségben: növényi olajok (napraforgó-, repce-, olíva-, kukorica-, szójaolaj), zsírszegény (light) margarinok és vajkrémek | állati eredetű zsiradékok (sertés- és baromfizsír), vaj, kókuszolaj vagy kókuszszír |
Tojás | |
Heti 1-2 db egész tojás ételkészítéshez felhasználható. A tojásfehérje nagyobb mennyiségben is fogyasztható. | Tojássárgája nagyobb mennyiségben, egész tojás önálló ételként elkészítve. |
Tej, tejtermékek | |
1,5 % zsírtartalmú tej, tejeskávé, aludttej, joghurt, kefir, 0% gyümölcs joghurt, sovány sajtok (Óvári, Tolnai sovány, Köményes, Tenkes, Túra), zsírszegény túró, Ricotta Tejfölt joghurttal helyettesíthetjük, ha nem jó, akkor a 12%-os változatot válasszuk. | tejszín, tejföl, Mascarpone, magasabb zsírtartalmú sajtok (25-30% zsírtartalom felett): Parenyica, Ementáli, Parmezán, Edami, Trappista, Camembert, Márvány sajt, Karaván, Mozzarella, Gorgonzola, juhtúró, 1,5 %-nál magasabb zsírtartalmú tej, házi tej |
Zöldség és főzelékfélék | |
burgonya, édesburgonya, brokkoli, sárgarépa, cékla, fehérrépa, kapor, fejes saláta, jégsaláta, tök, paraj, padlizsán, cukkíni, patisszon, sütőtök, zöldbab, zöldborsó, káposzta, karfiol, karalábé, kelbimbó, hagymafélék, paradicsom, paprika, gombák, uborka, sóska, paraj, kukorica, stb. | Bármilyen zöldség és főzelékféle fogyasztható megfelelő konyhatechnológiát alkalmazva, pl. sült burgonya helyett petrezselymes burgonya. |
Ajánlott | Kerülendő |
Szárazhüvelyesek | |
szárazbab, sárgaborsó, lencse, csicseriborsó, szója (Tofu), 5-10 dkg mennyiségben, inkább salátának,- leves, főzelék formájában zsírszegényen elkészítve | |
Gyümölcsök | |
alma, őszibarack, sárgabarack, meggy, cseresznye, birsalma, nektarin, görögdinnye, sárgadinnye, málna, eper, szeder, piros ribizli, egres, kivi, narancs, mandarin, körte, szilva, datolyaszilva (khaki), ananász, papaya, mangó stb., friss vagy mirelit formában, szőlő, banán, friss füge, avokádó kis mennyiségben (salátába, szendvicsbe) | a grapefruit, pomelo, feketeribizli, áfonya fogyasztása bizonyos gyógyszerek szedésével egyidőbennem ajánlott |
Gyümölcskészítmények | |
cukormentes gyümölcslevek, natúr zöldség- és gyümölcs-présnedvek (mesterséges édesítőszerrel elkészítve) | cukrozott befőttek és lekvárok, dzsem, cukrozott gyümölcslevek, aszalt gyümölcsök (mazsola, aszalt szilva), konzervek |
Olajos magvak | |
sótlan formában, minimális mennyiségben ajánlott (2-3 dkg/nap) |