Étrendi ajánlás magas vérzsírszint esetén

Az emelkedett vérzsírszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik jelentős rizikófaktora.

A vérben található zsíroknak fontos élettani szerepük van. Vérzsírszint alatt a koleszterin- (LDL-„rossz”, HDL-„jó”) és a triglicerid szintjét értjük. A koleszterinszintet a táplálékkal elfogyasztott és a szervezetben képződő koleszterin mennyisége határozza meg. Az összkoleszterin szint normál értéke 5-5,2mmol/l, vagy ezalatti. A triglicerid szintjét a táplálkozás során bevitt zsiradékok és szénhidrátok emelik, de a testben lévő zsírszövet mennyisége is befolyásolja. A trigliceridszint normál értéke <1,7mmol/l. A vérzsírszint csökkentésében a megfelelő étrend betartása, az életmódváltás, a rendszeres testmozgás ugyanolyan fontos, mint a gyógyszerek szedése.

A magas vérzsírszint növeli az idő előtti érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, az egyre fokozódó koleszterin-lerakódás szűkíti az erek átmérőjét, nő az infarktus, agyvérzés kialakulásának veszélye.

Étrendi kezelés

Célja a kívánt vérzsír-szintek elérése és megtartása, a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása.

Étrendi kezelés főbb szempontjai:

Egyénre szabott energia bevitel

Gyakran a nem megfelelő táplálkozási szokások következtében túlsúly vagy elhízás alakul ki. Ebben az esetben az étrend összeállításához meg kell határozni az elhízás mértékét és az egyén alapanyagcseréjét, majd a napi energia-bevitel mennyiségét.

Fontos tudni, hogy már 5-10% súlycsökkenés is jelentős javulást eredményez a vérzsír-, vércukor-, vérnyomás értékekben. A fogyás mértéke ne legyen nagyobb heti 0,5 – 1 kg-nál (havi 2-4 kg), így elkerülhető az egészségkárosodás és a visszahízás.

– Az étrend tápanyag összetétele

A vérzsír-szint emelkedés nagysága meghatározza a zsiradék- és a koleszterin-bevitel csökkentésének mértékét. A koleszterin megszorítás 300mg/nap és 100-150mg/nap között mozoghat. Koleszterin csak az állati eredetű élelmiszerekben van jelen, a növényi eredetű táplálékokban nincs. Legtöbb koleszterint tartalmazó nyersanyagaink a tojássárgája, velő, belsőségek, állati bőrök, tejszín, tejföl. 

Koleszterin mellett a telített zsírok növelik legnagyobb mértékben a koleszterinszintet. Nagyobb mennyiségben az állati zsiradékok, vaj és a zsíros tejtermékek tartalmazzák. Ezért fontos az alacsony zsírtartalmú hús, húskészítmény, tejtermék fogyasztása, és a látható zsiradék eltávolítása. Zsírszegénységet biztosíthatunk még megfelelő konyhatechnológia alkalmazásával.  

A telítetlen zsírsavak fogyasztását ajánlott előnyben részesíteni, ezek forrásai a növényi olajok (olíva-, napraforgó-, kukorica-, szója-, repce-, kukoricacsíra-, lenmagolaj), a tengeri halak és a busa. Szerepük, hogy csökkentik a „rossz” koleszterin- (LDL), és a triglicerid szintjét, míg növelik a védő koleszterin (HDL) mennyiségét a vérben. Túlsúly esetén a növényi zsiradékok fogyasztását is korlátozni kell, hiszen jelentős mennyiségű energiát tartalmaznak.

Olyan étrendet kell összeállítani, amely a legkevesebb állati zsírt és koleszterint tartalmazza.

A fehérje bevitel mértéke az életkornak és az egészségi állapotnak megfelelő legyen.

Az egyszerű szénhidrátok (szőlőcukor, gyümölcscukor, répacukor, nádcukor) emelik a vér koleszterin- és triglicerid szintjét, ezért a cukor, méz és az ezek felhasználásával készült élelmiszerek korlátozott fogyasztása javasolt. Az összetett szénhidrátok (gabonák) fogyasztásának korlátozása túlsúly vagy elhízás esetén feltétlenül szükséges.

Javasolt a rostfogyasztás növelése. A vízoldékony rostok az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében játszanak szerepet. Nagyobb mennyiségben tartalmaz vízoldékony rostot pl. az alma, birsalma, ribizli, sárgarépa, zabpehely, zabkorpa. A vízben nem oldódó rostoknak a testsúly csökkentésében van fontos szerepük, mivel bőséges folyadékfogyasztással együtt lassítják a felszívódást, telítettség érzést okoznak. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak vízben nem oldódó rostot a gabonák héja, zöldségek, gyümölcsök, száraz hüvelyesek.

A grapefruit, feketeribizli, áfonya olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek bizonyos koleszterinszint csökkentő gyógyszerekre hatással vannak (atorvasztatin, lovasztatin, simvasztatin), szintjüket a vérben a normál értékhez képest többszörösére növelhetik. Azok a betegek, akik ilyen hatóanyagú gyógyszert szednek, ne fogyasszanak grapefruitot, pomelot, feketeribizlit, áfonyát, valamint ezen gyümölcsök hatóanyagait tartalmazó táplálék-kiegészítőket (pl.: grapefruit csepp).

Az alkohol a koleszterinszintet nem, de a triglicerid szintjét emeli, energia tartalma magas. Ezért emelkedett triglicerid szint, valamint túlsúly esetén fogyasztása nem ajánlott.

A megfelelő nyersanyag válogatás mellett fontos a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása. Zsírszegény ételkészítési technikákat kell alkalmazni:

  • húsoknál: főzés, párolás, aromás párolás, grillezés, roston-, teflonban-, alufóliában-, sütőzacskóban-, cserépedényben sütés, mikrohullámú sütő használata. Csökkentett mennyiségű zsiradék felhasználásával, zsírszegény nyersanyagból készítsék.
  • zöldségeknél, főzelékeknél: leggyakrabban párolni, főzni, nyersen, salátának, párolt zöldköretnek, rakott zöldségnek, habart főzeléknek, ritkábban rántott főzeléknek készítsék. A salátára kefires, joghurtos öntetet vagy ecetes öntetet tegyenek, a habarást kefirrel, joghurttal végezzék.
  • A salátákhoz hidegen sajtolt olajokat alkalmanként, csökkentett mennyiségben lehet alkalmazni. (tökmag-, repce-, lenmag-, dió-, szőlőmag-, mákolaj).
  • sűrített levesek helyett inkább fogyasszanak egyszerű (rántás nélküli) leveseket. A leves fokozza a jóllakottság érzését.
  • bő zsiradékban sütést (rántott hús, lángos, fánk, stb.), tejfölös habarást, majonézes öntetet ne alkalmazzanak.

A megszokott fűszerek, ízesítők használhatóak, viszont célszerű korlátozni a bevitelét, mivel vizet köt meg a szervezetben, és a vérnyomás emelkedését is elősegítheti.  A csípős fűszerek fokozhatják az étvágyat, használatuk túlsúly esetén nem javasolt.

Lehetőség szerint magunk készítsük ételeinket és mellőzzük a készételeket, bizonytalan összetételük és elkészítésük miatt. Mindig alacsony zsírtartalmú élelmiszereket válasszunk (a csomagoláson feltüntetik a tápanyag összetételt).

A mozgásnak jelentős szerepe van a testsúly csökkentésében, megtartásában, valamint elősegíti a triglicerid szintjének csökkenését és a „védő” HDL koleszterin szintjének növekedését.

Segítségével a zsírszövet csökken, míg az izomszövet nő, fokozza az anyagcserét.

Nyersanyag válogatás koleszterinszegény étrendben

  Ajánlott  Kerülendő
Cereáliák és sütőipari termékek
Graham-liszt, zabliszt, rozsliszt, búzaliszt, teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa, zabkorpa, zabpehely, köles, gersli, bulgur, hajdina, kukoricaliszt, rizs, barna rizs, durum tészta, teljeskiőrlésű tészta , kuszkusz rozskenyér, korpás kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, korpás zsemle és – kifli, rozsos zsemle és – kifli, natúr müzli, Abonett, Ham-let, Korpovit keksz, pászkafehérkenyér, babapiskóta, édes, sós kekszek, nápolyik, száraztészta (4-6-8 tojásos), magas zsírtartalmú tészták és sütemények, pékárúk (hájas-, vajas-, tepertős), Fornetti jellegű sütemények, tejszínes vagy vajas krémmel töltött sütemények, ropi, Chips, csokis müzli
Húsok, belsőségek
sovány húsok: sertés – karaj, comb; marha – fehérpecsenye, felsál; borjú, bárány, csirke, pulyka, fácán, vadhús, galamb, nyúl, zsírszegény részei bőr nélkülzsíros húsok: oldalas, tarja, dagadó, csülök, birka, hízott baromfi (kacsa, liba), belsőségek  
Húskészítmények
zsírszegény felvágottak (20-25 % zsírtartalom alatt): gépsonka, sonkaszalámi, csirke-, pulyka-, és sertéssonka, pulykajava, rakott nyelv, Zala, baromfi- és sertés párizsi, virsli, krinolin, szafaládézsíros, fűszeres felvágottak: Olasz, Vadász, Fokhagymás, Mortadella, Turista; szalámifélék, hurka, kolbászok, debreceni, lecsókolbász, disznósajt, paraszt sonka, füstölt, pácolt készítmények, kenőmájas, májkrém, szalonna, tepertő
Halak
tonhal, busa, heck, amur, fogas, harcsa, keszeg, pisztráng, szardínia, makréla, lazacponty, angolna, olajos halak
Zsiradékok
csökkentett mennyiségben: növényi olajok (napraforgó-, repce-, olíva-, kukorica-, szójaolaj), zsírszegény (light) margarinok és vajkrémekállati eredetű zsiradékok (sertés- és baromfizsír), vaj, kókuszolaj vagy kókuszszír
Tojás
Heti 1-2 db egész tojás ételkészítéshez felhasználható. A tojásfehérje nagyobb mennyiségben is fogyasztható.Tojássárgája nagyobb mennyiségben, egész tojás önálló ételként elkészítve.
Tej, tejtermékek
1,5 % zsírtartalmú tej, tejeskávé, aludttej, joghurt, kefir, 0% gyümölcs joghurt, sovány sajtok (Óvári, Tolnai sovány, Köményes, Tenkes, Túra), zsírszegény túró, Ricotta Tejfölt joghurttal helyettesíthetjük, ha nem jó, akkor a 12%-os változatot válasszuk.tejszín, tejföl, Mascarpone, magasabb zsírtartalmú sajtok (25-30% zsírtartalom felett): Parenyica, Ementáli, Parmezán, Edami, Trappista, Camembert, Márvány sajt, Karaván, Mozzarella, Gorgonzola, juhtúró, 1,5 %-nál magasabb zsírtartalmú tej, házi tej
Zöldség és főzelékfélék
burgonya, édesburgonya, brokkoli, sárgarépa, cékla, fehérrépa, kapor, fejes saláta, jégsaláta, tök, paraj, padlizsán, cukkíni, patisszon, sütőtök, zöldbab, zöldborsó, káposzta, karfiol, karalábé, kelbimbó, hagymafélék, paradicsom, paprika, gombák, uborka, sóska, paraj, kukorica, stb.  Bármilyen zöldség és főzelékféle fogyasztható megfelelő konyhatechnológiát alkalmazva, pl. sült burgonya helyett petrezselymes burgonya.
AjánlottKerülendő
Szárazhüvelyesek
szárazbab, sárgaborsó, lencse, csicseriborsó, szója (Tofu), 5-10 dkg mennyiségben, inkább salátának,- leves, főzelék formájában zsírszegényen elkészítve 
Gyümölcsök
alma, őszibarack, sárgabarack, meggy, cseresznye, birsalma, nektarin, görögdinnye, sárgadinnye, málna, eper, szeder, piros ribizli, egres, kivi, narancs, mandarin, körte, szilva, datolyaszilva (khaki), ananász, papaya, mangó stb., friss vagy mirelit formában, szőlő, banán, friss füge, avokádó kis mennyiségben (salátába, szendvicsbe)a grapefruit, pomelo, feketeribizli, áfonya fogyasztása bizonyos gyógyszerek szedésével egyidőbennem ajánlott  
Gyümölcskészítmények
cukormentes gyümölcslevek, natúr zöldség- és gyümölcs-présnedvek (mesterséges édesítőszerrel elkészítve)cukrozott befőttek és lekvárok, dzsem, cukrozott gyümölcslevek, aszalt gyümölcsök (mazsola, aszalt szilva), konzervek
Olajos magvak
sótlan formában, minimális mennyiségben ajánlott (2-3 dkg/nap)