Rólunk

apoljotthon.hu – segítség az elesettek otthoni ellátásáért

Hiszem, hogy megfelelő tájékoztatással, tanítással, ismétléssel rendkívül nagy mértékben lehet segítséget nyújtani, útmutatást és bátorítást adni azoknak, akik szeretteiket otthon ápolják. Az apoljotthon.hu egy kézfogás, egy bíztató pillantás, egy biztos pont, hogy tudják, nincsenek egyedül!

Széni-Dégi Fanni szakápoló vagyok. Hivatásom mellett férjemmel két gyönyörű gyermekünket neveljük. 1992-ben születtem Budapesten, ám édesanyám betegsége miatt anyai nagyszüleim közelébe kellett költöznünk Orosházára. Mindössze 13 éves voltam, amikor édesanyám állapota romlani kezdett, sok segítségre, ápolásra és gondoskodásra volt szüksége. Nehéz időszaka volt ez az életemnek, ekkor döntöttem el, hogy egyszer embereken szeretnék segíteni. Ehhez erőt adott, hogy a gondos ápolásnak és a család kitartásának köszönhetően anyukám legyőzte a daganatos betegséget.

Mindig is szerettem emberek között lenni, emberekkel foglalkozni. Első gyermekem születése után nem sokkal az Orosházi Dr. László Elek Kórház emelt szintű szakápolói képzést hirdetett, én pedig jelentkeztem. Már az első órákon, és az első kórházi gyakorlaton éreztem, megtaláltam önmagam, azt a hivatást, amire vágytam.

Nem sokkal a tanulmányaim megkezdése után, 2016-ban felvettek a kórház belgyógyászatára, ahol segédápolóként helyezkedtem el. Továbbra is tanultam, gyermeket neveltem és dolgoztam egyszerre, de a nehézségek ellenére minden percét élveztem. Férjem mindenben támogat, Ő jelenti számomra a legnagyobb támaszt az életben. Szerencsésnek érzem magam, hogy megtaláltam azt a hivatást, amiben kiteljesedhetek.

A Richter Anna Díjas projekt

A Richter Anna Díj célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság, a társadalmi jóllét fontosságára, inspirálja az egészségügy, oktatás, kutatás, gyógyszerészet területein dolgozó szakembereket. A Richter Gedeon Nyrt. a Richter Anna Díj zsűrije és a közönség által legjobbnak ítélt ötleteket díjazza, kivitelezéséhez anyagi támogatást nyújt, megmutatja azokat a nagyközönségnek, sajtónyilvánosságot biztosít számukra, és segíti megvalósulásukat.

Ezen célok miatt is neveztem a Richter Anna Díj 2023-as kiírására, amit a szakmai zsűri döntése alapján sikerült elnyernem szakdolgozói kategóriában. A díjjal járó 4 millió forintból pedig megvalósítottuk ezt a weboldalt.

Az apoljotthon.hu egy felhasználóbarát, könnyedén kezelhető, orvos- és ápoló szakmai háttérrel biztosított webes felület. Az oldalon olyan videók és közérthető leírások találhatók, amik nem tartalmaznak bonyolult szakkifejezéseket, a hétköznapi szóhasználattal magyaráznak. Szakértő kollégáimmal arra vállalkoztunk, hogy létrehozzuk ezt az oldalt, ahol a videók, hasznos tippek, listák napi 24 órában elérhetők, a szakma szabályainak megfelelően elkészített anyagok alapján pedig elsajátíthatják és biztonsággal alkalmazhatják az adott technikákat, amelyek segítik az otthonápolást.

A társadalom elöregedőben van, a fiatalok a jobb élet reményében elvándorolnak, hátrahagyva idősödő szüleiket.

A nagyszámú krónikus betegségek és az elöregedő társadalom okán a kórházi osztályok szinte állandó “teltházzal működnek”. A bent fekvők közül azonban sokan otthon is lehetnének, ha lenne megoldás az ápolásukra. Mindeközben az egészségügyi ellátórendszer is átalakulóban van, a szociális otthonok túlterheltek, a privát házi ápolás nem mindenki számára megfizethető. Egyre többen fogják otthon ápolni szeretteiket, ami nehéz feladat, érzelmileg is nagyon megterhelő.

Az otthonápolás talán még soha nem került ennyire reflektorfénybe. Nem szükségszerű, hogy az emberek szeretteik otthoni ápolását nyűgként, félelmekkel és bizonytalansággal teli, nehéz időszaknak éljék meg.

Az otthoni ápoláshoz nagyon kevés segítséget kapnak a hozzátartozók. Ők nem szakképzett ápolók, nem ezt tanulták évekig. Egy-két alkalommal látták, hogyan kell az adott feladatot elvégezni, ez azonban nagyon kevés, nem ad magabiztosságot és valós tudást. A nem megfelelő mobilizálás, mozgatás mindkét fél számára akár fizikai sérüléseket is okozhat. A tudás hiánya pedig bizonytalanságot és félelmet kelt az ápolt személyben és az őt ápolóban is.

A megfelelő otthoni ápolással a hozzátartozók életminősége nagy mértékben javítható, megőrizhetik méltóságukat, csökkenthető bennük a félelem, hogy ők már csak tehernek számítanak a családjuk számára. Megfelelő betegmozgatással, táplálással sok betegség, állapotromlás megelőzhető, elkerülve a kórházi ápolást. Így a betegek élvezhetik az otthonuk kényelmét, szeretteik közelségét, ez pedig nem utolsó sorban csökkenti a kórházak és az ápoló személyzet túlterheltségét is.

Az apoljotthon.hu a jövőbe mutat, nem lokalizálódik az országon belül egy adott városra, széles körben elérhető a nap 24 órájában, alkalmazkodik változó világunk igényeihez.