A vese feladata igen sokrétű. Alapvető funkciója a méregtelenítés, a szervezet víz és ásványi anyag egyensúlyának fenntartása, vérnyomás szabályozás és egy vérképzést serkentő hormon termelése.
Kiválasztó funkciója kettős: egyrészt felesleges folyadékot, salakanyagokat, sókat választ ki a vizelettel, másrészt az általa termelt hormonokat a vérbe továbbítja.
A krónikus veseelégtelenség több mint 3 hónapig fennálló vesebetegséget jelent, lassan romló vesefunkció, fokozatosan előrehaladó vesekárosodás jellemzi. A vese működése beszűkül, és feladatát egyre kevésbé tudja ellátni. A krónikus veseelégtelenség a meggyengült veseműködésre utaló tünetek és panaszok összessége.
A betegségre utaló korai tünetek, laboreltérések: magas vérnyomás, vizenyők szem körül és lábdagadás, gyakori vizeletürítés, beszűkült vesefunkció, vizeletben megjelenő fehérje.
Késői tünetek: fáradékonyság, gyengeség, nehéz koncentráció, hányinger, étvágytalanság, fogyás, lábdagadás fokozódása, légszomj, sápadt, szürkés, száraz bőr, bőrviszketés, vérszegénység, a méreganyag szintek további emelkedése, kalcium és foszfor anyagcsere zavara. A veseelégtelenség utolsó stádiumában ezek a tünetek, eltérések súlyos klinikai képet hoznak létre, melyet uraemiának nevezünk.
A betegség előrehaladásának ütemét több tényező szoros, együttes kontrolljával tudjuk lassítani pl.: diéta, testsúly optimalizálása, moderált fizikai aktivitás, vérnyomás normalizálása, stb. Fontos a kezelőorvossal való szoros együttműködés.
A krónikus veseelégtelenség súlyosság szerint 5 stádiumra osztható, a legutolsó stádiumban a magas méreganyag szintek, a folyadék és ásványi anyagok egyensúlyának súlyos felborulása miatt el kell kezdeni a vesepótló kezelést (dialízis kezelés vagy transzplantáció).
A laborvizsgálatok által megadott, a vese méregtelenítő funkcióját jelző méreganyagok az urea nitrogén és kreatinin. A jelenlegi irányelvek egy ezeknél pontosabb paraméter, az eGFR (becsült glomerulus filtrációs ráta) alapján határozzák meg a krónikus veseelégtelenség stádiumait. Az eGFR a vese aktív (szűrési) funkciójának számszerű becslése.
A krónikus veseelégtelenség stádiumai
1. stádium: vesekárosodás normál vagy magas eGFR-rel: eGFR 90-130 ml/perc/1.73 m2
főbb jellemzők: alapbetegség tünetei (pl. fehérjevizelés, kóros szövettan)
2. stádium: vesekárosodás csökkent eGFR-rel: eGFR: 60-89 ml/perc/1.73 m2
főbb jellemzők: magas vérnyomás, emelkedett szív-érrendszeri rizikó
3. stádium: mérsékelt veseelégtelenség: eGFR 30-59 ml/perc/1.73 m2
főbb jellemző: vérszegénység, kálcium-foszfor eltérések
4. stádium: súlyos veseelégtelenség: eGFR 15-29 ml/perc/1.73 m2
főbb jellemzők: magas kálium szint, vizenyő
5. stádium: végstádiumú veseelégtelenség: eGFR <15 ml/perc/1.73 m2 vagy dialízis kezelés
főbb jellemzők: alultápláltság, uraemia
– Ha az eGFR érték 90 ml/perc/1.73 m2 felett van, és nincs más vesebetegségre utaló tünet, nem kell aggódni, a vese szempontjából nincs speciális teendő.
– Ha az eGFR 60 ml/perc/1.73 m2 felett van, és van vesebetegségre utaló eltérés (pl. fehérjevizelés), akkor a túlzott fehérjebeviteltől való óvakodás szükséges (1g/ttkg).
– 25-60 ml/perc/1.73 m2 eGFR esetén 0.8 g/ttkg napi fehérje bevitel ajánlott.
– 25 ml/perc/1.73 m2 alatti eGFR esetén – amennyiben a beteg nem dializált – 0.6 g/ttkg napi fehérje bevitel ajánlott. Az erősen csökkentett fehérje bevitel (<0,6 g/ttkg) kiegészítésére – főleg alultáplált betegek esetén – javasolt a gyógyszeres támogatás (pl. Ketosteril), amely tartalmazza azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani.
– Dializált betegekben – mivel a dialízis kezeléssel fehérjevesztés is történik, és a szervezet egyensúlya erősen a lebomlás (katabolizmus) irányába tolódhat el – legalább 1.2 g/ttkg napi fehérje bevitel javasolt (hemodialízis esetén ≥1.2g/ttkg, peritonealis dialízis esetén ≥1.2-1.3g/ttkg).
Étrendi kezelés
A diéta célja a vér salakanyag (kreatinin) és ásványi anyag (foszfor, kálium, nátrium) szintjének szabályozása, folyadékbevitel és leadás egyensúlyának megteremtése, magasvérnyomás és ödéma csökkentése, a betegség súlyosbodásának lassítása, a tápláltsági állapot romlás megakadályozása.
A jelenleg legkorszerűbbnek tartott előírás a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek terápiájában az alacsony foszfor-, alacsony fehérjetartalmú (LPLND) étrend.
Étrendi kezelés főbb szempontjai
– Étkezési ritmus kialakítása
Fontos a napi egyenletes tápanyagbevitel mellett a változatos étrend kialakítása, melyet általában 4-5 étkezésre kell elosztani.
– Az étrend tápanyag összetétele
Az ödémával járó vesebetegségek esetében a tápláltsági állapot felmérésére a szubjektív tápláltsági állapot felmérő (SZTF) lap használható.
A krónikus vesebetegség kedvezően befolyásolható fehérjeszegény diétával, ami segít csökkenteni a fehérje-anyagcseréből származó salakanyagok felszaporodását, így a vese további károsodását. Mértéke a betegség stádiumához alkalmazkodik, és a kezelőorvos határozza meg személyre szabottan. A naponta engedélyezett fehérje mennyiséget ne lépjük túl, mert a fehérje bomlástermékeiből származó káros anyagok felszaporodhatnak a szervezetben, mivel a vese nem tudja ezeket eltávolítani. A napi fehérje mennyiség legalább 40g/nap, 4-5 étkezésre elosztva, és 50-60 %-ban teljes értékű fehérjéből épüljön fel. A vese kímélete érdekében előfordul, hogy nagyon szigorú fehérje beviteli korlátozásra is szükség van, de ez hosszú távon nem javasolt.
A fehérje hasznosulásának érdekében az étrend viszonylag energiabő. Ezt elsősorban a növényi eredetű zsiradékok és összetett szénhidrátok adásával biztosíthatjuk. A cukrok és édességek fogyasztását nem kell és nem is célszerű növelni. Az állati eredetű zsírok fogyasztása kerülendő. A zsír és a cukorbevitel módosítása az esetleg emelkedett szérum triglicerid és LDL koleszterin szint csökkentésére, valamint a HDL koleszterin koncentráció emelésére szolgál.
A konyhasó bevitel fontos és kényes része a diétának!
A sóbevitel csökkentésére akkor van szükség, ha a vizenyők miatt növekszik a testtömeg, emelkedik a vérnyomás. Ilyen esetben a naponta a vizelettel ürülő nátrium alapján állapítja meg a kezelőorvos a szükséges só bevitelt. Amennyiben a tünetek nem állnak fenn, akkor napi 3-5g sót szabad felhasználni a táplálékok ízesítésére.
A folyadékbevitel korlátozására sóbevitel csökkentése esetén rendszerint nincs szükség, mert ilyenkor csökken a szomjúság is. A betegség kezdeti szakaszában a bőséges vizeletürítés miatti folyadékveszteséget pótolni kell. Később a vizelet mennyiségének csökkenésével a folyadékbevitelt is korlátozni kell. A folyadék bevitelt egyénre szabottan a kezelőorvos írja elő. Szomjúság esetén jó hatású a szájöblítés, savanyúcukor, citromlével ízesített jégkocka szopogatása.
A betegség stádiumától és a laborértéktől függően az étrend foszforszegény (600-800 mg/nap). Foszforban gazdag nyersanyagok a húsok, halak, húskészítmények, búzacsíra, búzakorpa, ömlesztett sajtok, sajtok, olajos magvak, száraz hüvelyesek, kólafélék.
A betegség előrehaladott állapotában szükséges az étrend kálium tartalmának csökkentése, mely mindig a vér kálium értéktől és az esetlegesen alkalmazott vízhajtó fajtájától függ (1500-2000 mg/nap). Sok kálium van a zöldségekben, gyümölcsökben, burgonyában, egyes gombában, gyümölcskészítményekben.
Törekedni kell az étrendben a kalcium tartalom növelésére (1000-1300 mg/nap).
Egyes esetekben szükség lehet vas kiegészítésre is, de ezt a kezelőorvossal kell megbeszélni!
Vitaminokból nagyobb mennyiség szükséges, részben a vitaminveszteség, részben a rosszabb felszívódás, hasznosulás miatt. Amennyiben az étrendi megszorítások miatt ez már nem lehetséges, multivitamin készítményekkel pótolhatók. Elsődlegesen a B6-vitaminhiányra kell figyelni. A C-vitaminból is megnövekszik a szervezet igénye, a folsavbevitel növelése is ajánlott. Javasolt lehet a D-vitamin pótlás (1000-2000 NE/nap). A betegségben viszont a retinol (A-vitamin) felhalmozódása figyelhető meg, ezért meg kell beszélni a kezelőorvossal, hogy szedhető-e olyan multivitamin készítmény, mely retinolt is tartalmaz!
– A megfelelő konyhatechnológia alkalmazása
A megfelelő nyersanyag válogatás mellett fontos a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása.
- húsoknál: főzés, párolás, aromás párolás, grillezés, roston-, teflonban-, alufóliában-, sütőzacskóban-, cserépedényben sütés, ritkábban bő olajban sütés, mikrohullámú sütő használata
- zöldségeknél, főzelékeknél: leggyakrabban párolni, főzni, nyersen, salátának, párolt zöldköretnek, habart vagy rántott főzeléknek, ritkábban bő olajban sütve készítsék
- sűrített és híg (rántás nélküli) levesek
Az étrend nem egyhangú és nem íztelen. A megszokott friss vagy szárított zöldfűszerek mellett a sót nem tartalmazó fűszerkeverék (pl. Naturmind, Éden, Natúr vega-mix) alkalmazható. Só helyettesíthető húsoknál a vasfűvel, levesekben a petrezselyem zölddel. A csökkentett nátrium-tartalmú só ebben az esetben nem ajánlott, a magas kálium tartalom miatt.
A csípős fűszerek használata nem javasolt. Az élelmiszerek közül az alacsonyabb sótartalommal rendelkezők javasoltak, kerüljék a nyersanyagok szükségtelen sózását (pl. nyers zöldségek, tojás). Bizonyos ételkészítési eljárások ízfokozó hatásúak (pirítás, aromás párolás, tűzdelés).
Az ételek elkészítéséhez lehetőség szerint friss vagy mirelit nyersanyagok használhatók, kerülendő a magas sótartalmú mártás- és levesporok, valamint a leveskockák, sót tartalmazó ételízesítők, fűszersók, salátaöntetek, konzervek, készételek használata. Magas nátriumtartalmuk miatt kerülni kell a füstölt készítményeket, sóval tartósított termékeket, chipseket, sózott olajos magvakat, ketchupot, sós ropikat és sós péksüteményeket.
Magas fehérjetartalmuk miatt, húsok esetében javasolt a ragukat, darált húsból készült ételeket előnyben részesíteni (vagdaltak, húsgombóc, rakott ételek, töltött ételek). A mennyiség növelhető pl. fehérjeszegény termékek, rizs, zöldségek bőségesebb hozzáadásával.
Kenyérre feltétként a zöldségkrémek, zöldségpástétomok jó alternatívát jelentenek a magas fehérjetartalmú felvágottak, sajtok helyett.
A nyersanyagok kálium és foszfor tartalma csökkenthető azok áztatásával, előfőzéssel és az áztatóvíz, főzővíz, kompótlé, mirelit termékek kiolvadás utáni levének leöntésével. Hosszabb tárolási idő alatt csökken a zöldségek és gyümölcsök kálium tartalma.
Kerülni javasolt a hozzáadott foszfort tartalmazó termékeket! Ezen termékek csomagolásán az alábbi E-számok találhatók: E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452.
Diétás élelmiszerek
Az étrend fehérje tartalmának csökkentésére szolgálnak az alacsony fehérjetartalmú diétás készítmények. Jellemző rájuk, hogy a fehérje tartalmuk 100g termékben 3g alatti. Ilyen készítmények:
Kenyerek, kekszek, sütemények, nápolyik, száraztészták, tarhonya, rizstészta, keményítő, lisztek, zsemlemorzsa, kenyérporok, süteményporok (Fe-mini, Mester, Bezgluten, Balviten, Barbara, Barkat, Loprofin, Cornito). Tojáshelyettesítő por (Fe-mini, Loprofin). Tejtermékek (Hulala növényi tejszín, rizsital, zabital, Violife sajtok).
Használatuknál vigyázni kell, mert könnyen leégnek (rántás, palacsinta, panírozott ételek). A friss, megsütött kenyér rövid ideig tartható el, ezért érdemes felszeletelni, és lefagyasztani.
Nyersanyag válogatás
Ajánlott | Kerülendő |
Gabonák és sütőipari termékek | |
Mérve és számolva: fehér-, félbarna-, barma kenyér, rozskenyér, zsemle, kifli, kalács, briós, Abonett, natúr pattogatott kukorica, rizs, köles, gersli, búzadara, búzaliszt, zabpehely- és korpa, fehérjeszegény pékáruk, – tészták, – lisztek | Olajos magvakat tartalmazó pékáruk, tepertős-, hájas tészták, sós stangli, perec, ropi, sajtos sütemények, sós kekszek, korpás kekszek, chips, Hamlet, búzakorpa, búzacsíra, bulgur |
Húsok, belsőségek, halak | |
Csökkentett mennyiségben, mérve és számolva: zsírszegény tőkehúsok, csirke, pulyka, vadak, házi nyúl, ritkán halak | Túl zsíros húsrészek, belsőségek, galamb, liba, kacsa, birka |
Húskészítmények | |
Csökkentett mennyiségben, mérve és számolva: zsírszegény és sószegény felvágottak, házi húskrémek | Húskonzervek, kenőmájas, füstölt sonka, szalámi-, kolbászfélék, disznósajt, füstölt és sózott halak, halkonzerv |
Zsiradékok | |
Növényi olajok (napraforgó, repce, szója, kukorica, lenmag, olíva), margarinok | Sertészsír, baromfizsír, vaj, szalonna, tepertő, kókuszzsír |
Tojás | |
Számolva: heti 3-5 db tojásfehérje és heti 1-2 db tojássárgája inkább ételkészítéshez. | |
Tej, tejtermékek | |
Csökkentett mennyiségben, mérve és számolva: tej, joghurt, kefir, gyümölcs joghurt, aludttej, író, tejföl, frissföl, tejszín, kemény sajtok, házi sajtkrémek, krémsajtok, tehéntúró, Mascarpone, Mozzarella | Juhtúró, Feta sajt, füstölt sajtok, Camembert és Brie típusú sajtok, ömlesztett sajtok |
Ajánlott Kerülendő | |
Zöldség és főzelékfélék | |
Mérve és számolva, friss vagy fagyasztott változatban: cékla, cukkini, fejes saláta, szárzeller, fejeskáposzta, kínai kel, kelkáposzta, póréhagyma, újhagyma, vöröshagyma, padlizsán, patisszon, hónapos retek, spárga, főzőtök, uborka, zöldbab, laskagomba, zöldpaprika | Sóval tartósított zöldségkészítmények, konzervek, sűrített paradicsom Magas kálium tartalmú: burgonya, édesburgonya, csicsóka, zöldborsó, sárgarépa, sütőtök, paradicsom, kukorica, brokkoli, kelbimbó, sóska, paraj, pasztinák, rebarbara, gomba csiperke, vargánya), fekete retek, karalábé, karfiol, petrezselyemgyökér, torma, zeller, kapor, snidling |
Szárazhüvelyesek | |
Szárazbab, sárgaborsó, csicseriborsó, lencse, szója | |
Gyümölcsök | |
Friss vagy fagyasztott változatban: alma, ananász, fekete áfonya, birsalma, citrom, cseresznye, egres, friss füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, körte, kajszibarack, kivi, málna, mandarin, mangó, meggy, narancs, naspolya, nektarin, őszibarack, pomelo, fekete ribizli, sárgadinnye, szőlő, földieper, szeder, szilva | Magas kálium tartalmú: avokádó, banán, csipkebogyó, datolya, piros ribizli |
Gyümölcskészítmények | |
Kompótok, befőttek (lé nélkül), lekvárok | Aszalt gyümölcsök, kompótok, befőttek leve |
Diófélék, olajos magvak | |
Magas kálium és foszfor tartalom miatt kerülendők | |
Italok | |
Teák, limonádé, szörpök, gyümölcs- és zöldséglevek, kávé kis mennyiségben Nátriumszegény ásványvíz (20mg/l alatt): Szentkirályi, San Benedetto, Lillafüredi, Kiskúti, Mizse, Szent József, Veritas, Evian, Jana, Aquastella, Óbudai Gyémánt, Nestlé Aquarel, Vivien, NaturAqua | Alkoholok, kóla (foszfor tartalom) 100 %-os zöldség és gyümölcslé, magas nátriumtartalmú ásványvizek |
Fűszerek, egyéb | |
Cukor, méz, szőlőcukor, cukorkák sómentes fűszerkeverékek friss és szárított zöldfűszerek | Csokoládé, kakaópor, Nutella, marcipán sótartalmú Vegeta, Delikát nátrium-szegény só csípős fűszerek (chili, curry, csípős paprika), kész levesporok, mártásporok, salátaöntetek, leveskocka majonéz, ketchup, mustár |