Cukorbetegség – inzulin terápia, inzulin fajták és beadásuk módjai

Az, hogy milyen gyakorisággal szükséges inzulinoznia magát a betegnek, függ a beteg állapotától, vércukorszintjétől és az inzulin típusától is. A kezelés tehát minden esetben személyre szabott, az inzulin használata mellett is nagyon fontos a rendszeres mozgás és a helyes étkezés. 

Inzulin terápiát két esetben alkalmazunk, mégpedig 

  • 1-es típusú cukorbetegség: amikor a szervezet nem tudja az inzulint előállítani, tehát kívülről kell pótolni. Itt az életben maradás a tét!
  • 2-es típusú cukorbetegség: amikor a diéta betartása és a tabletta szedése már nem elég, a cukorérték a maximális tabletta dózis esetén is állandóan magas. 

Az inzulinoknak két fő típusa van: humán és analóg. A humán inzulin az emberi szervezet által termelt inzulinnal azonos, míg az analóg készítmény ennek módosított formája.

Humán inzulinok fajtái, beadása:

  • Gyors hatású /azaz nappali, ún. rapid/ inzulin: gyorsan fejti ki hatását, így beadási ideje nagy étkezések /reggeli, ebéd, vacsora/ előtt 20 perccel javasolt. Mivel hatásuk hosszan tart (kb. 6 órát), így közben, kb. 3 óra elteltével egy kisebb étkezést iktassunk be, máskülönben megnő az alacsony vércukorszint esélye.
  • Közepes hatású /éjszakai, ún. bázis/ inzulin: kb. 2 órával a beadás után kezdenek hatni és közel 16 órán keresztül fejtik ki hatásukat. Alvás előtt adjuk be, éjszakára. 
  • Kevert hatású inzulin: két inzulin keverékét tartalmazza, /rapid+bázis/, reggeli és vacsora előtt 20-25 perccel kell beadni. 
Az alábbi helyekre adhatjuk be az inzulint

A fent felsorolt termékek széles választékban érhetők el, ezekről érdeklődjön a gógyszertárban vagy kezelőorvosánál.

A humán inzulin beadása

Az inzulinokat ún. patronban forgalmazzák, beadásukhoz injekciós toll (pen) szükséges, ami gyógyszertárakban megvásárolható. Alkalmazása kényelmes, egyszerű, csupán a patront és a tűt kell cserélni rajta és nem utolsó sorban alig észrevehető, pici szúrással jár. A beadás módja gyorsan elsajátítható, ebben segítenek a cukorgondozó szakemberei.

Használata: a tollról levesszük a kupakot, az alsó és a felső részt ellenkező irányba forgatjuk, a patrontartó részbe belehelyezzük a patront, ezután a két részt összecsavarjuk kattanásig. Az új tűt rácsavarjuk, légtelenítjük, azaz a toll végén lévő adagolót legalább 4-5 egységet beállítva feltekerjük és megnyomjuk hüvelyujjal a végét. Az inzulin cseppek megjelennek a tű végén. Az eszköz készen áll az oltásra. 

Analóg inzulinok fajtái

Az analóg inzulin gyorsabban hat, mint a humán. Nagyon jó a hatásfoka és a beteg rugalmasabb napirendet alakíthat ki, hiszen például a beadás után rögtön lehet enni. Háromszori oltáshoz háromszori étkezés társul. Létezik nappali és éjszakai.

Ezeket az inzulinokat előregyártott tollban (PEN) hozzák forgalomba, tehát csupán a tűt kell ráhelyezni a tollra, és amikor elfogy belőle az oldat, a tollat ki kell dobni. 

Inzulinok beadási módjai

A nappali inzulinokat felkarba, a hasi részen a köldök körüli 4-5 ujjnyi részt kihagyva lehet adni. Az éjszakai inzulint a comb felső-külső részébe kell adni, használat előtt fel kell rázni.

A beadás helyes kivitelezése hasba

Miután a tollat körültekintően előkészítettük az oltásra, a beteg megszúrja magát: merőlegesen és teljes hosszában beleszúrjuk a tűt a bőrbe, megnyomjuk a toll végén lévő gombot hüvelykujjunkkal addig, amíg az engedi. A számlálón ekkor ismét a 0 egységnél lesz a jelzés. Bent tartjuk a tűt legalább 10-15 másodpercig, ellenkező esetben az inzulin visszafolyhat, majd kihúzzuk a tűt és visszahelyezzük a védőkupakot. 

Figyeljünk, hogy a nappali és az éjszakai inzulint semmiképpen ne tévesszük össze! Ha mégis megtörténik, konzultájon orvossal!

Minden egyes alkalomkor az adott terület különböző pontjára szúrjunk (például egyszer a has jobb oldala, egyszer a bal), hiszen ha mindig ugyanarra a pontra szúrják az inzulint, akkor csomó keletkezhet a bőrszövetben és az inzulin onnan nem szívódik fel. Fontos, hogy a megfelelő méretű tűt használjuk (a kezelőorvos javaslata alapján) és tűcsere esetén ne feledkezzünk meg a légtelenítésről (lásd fentebb). 

A beadás helyes kivitelezése felkarba, a bőr alá

Általános szabály, hogy betartjuk a betegtájékoztatóban foglaltakat, ellenőrizzük, hogy megfelelő az inzulin, a beállított egység, a tű és ezt követően oltunk. Az injekciós tollal való megfelelő bánásmódot az inzulinterápia megkezdésekor minden cukorbetegnek meg kell tanulnia a kezelőorvosától. Néhány oltás után a megfelelő rutin nagy segítségére lesz a betegeknek.