Javaslatok, tippek a betegek otthoni bőrápolásához

A megfelelő bőrápolás életkortól függetlenül fontos része az otthoni ápolásnak.

Néhány dologra pedig külön is érdemes odafigyelni.

  • minden esetben folyékony fürdető készítményeket használjunk. Ez lehet tusfürdő, kifejezetten erre a célra kifejlesztett betegfürdető, vagy gyógyszertári betegmosdató krém. Fontos szempont, hogy olyat válasszunk ami nem okoz bőrirritációt és nem szárítja a bőrt.
  • használjunk rendszeresen zsíros testápolót. A betegek bőre gyorsan kiszárad, kireped, ami fájdalmas és fertőzésveszélyes. Rossz keringés mellett a sebek nagyon nehezen gyógyulnak, ezért érdemes a megelőzésre nagy hangsúlyt fektetni. A testápolók széles választékban elérhetők, de ebben az esetben is vannak termékek, amiket kifejezetten betegek számára fejlesztettek. Ezek mellett különféle gyógyszertári készítmények is rendelkezésre állnak, erről érdemes érdeklődni a patikákban.

Amennyiben a beteg bőrén sérülés, hámhiány vagy nyílt seb van, ezekre a területekre és környezetébe soha ne kerüljön testápoló vagy tusfürdő!  Konzultáljunk a beteg kezelő orvosával, hogy milyen  milyen terápiás lehetőségek vannak és milyen termékekkel tudjuk a sebeket és környéküket ápolni.

  • Hintőport nagyobb testsúlyú betegnél érdemes alkalmazni a nyak körüli részen, hónaljon és a mellek alatt. Fontos tudni, hogy a hintőpor izzadás hatására gyakran összecsomósodik és kidörzsöli az adott bőrfelületet. A hintőport akár mullapokkal is lehet helyettesíteni, ami meggátolja az összefekvő börfelületek felmaródását, kipálását. 

Hintőport soha ne szórjunk oda, ahol azt megelőzően már bekrémeztük a bőrfelületet. A krém és a hintőpor együttes alkalmazása bőrradírt képez a beteg bőrén és sebesedést fog okozni.

  • Keringésjavító hűsítő krémek használata ajánlott. Ezek a termékek serkentik a vérkeringést, hűsítő érzést biztosítanak, nyugtatják a bőrfelületet, segítenek a felfekvések megelőzésében. 
  • Pelenkával fedett bőrfelületek ápolása kiemelten fontos. Minden pelenkacsere alkalmával fordítsunk figyelmet ezen terület ápolására. Hámhiányra vagy sebes bőrfelületre csak az orvos által elrendelt krémet alkalmazzuk! Húgycsőnyilásba ne kenjünk krémet!

Az itt használt krémeket ne kenjük túl vastagon a bőrfelületre, hiszen nem tudnak beszívódni és víztaszító tulajdonságuk miatt nehéz eltávolítani pelenkacsere vagy mosdatás alkalmával.