Vércukor – otthoni teendők túl alacsony és túl magas szintnél

A cukorbetegség ijesztő, de kordában tartható betegség. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor azonnali cselekvésre van szükség. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.

Oldalunkon több témában is érintjük a cukorbetegséget. Ilyenek az otthoni áplási javaslatok, az étkezési javaslatok, illetve a különböző inzulin terápiákról szóló összefoglalók.

Ebben az anyagban a lehetséges szélsőséges eseteket és az ilyenkor szükséges teendőkről írunk.

Alacsony vércukorszint /hipoglikémia/ 

Cselekedni kell! Az alacsony vércukorszint általában könnyen kezelhető a kialakulás kezdetén, ám ha nem cselekszünk gyorsan, akkor a helyzet súlyosbodhat, akár eszméletvesztéshez is vezethet. 

Tünetei:

  • hirtelen éhség
  • remegés 
  • gyengeség

Ha ezt tapasztaljuk, azonnal ellenőrizzük a cukorszintet: cukorbetegnél már 4 mmol/l alatt is lehetnek ilyen tünetek. 

Ha a cukorbeteg személy az alacsony vércukorszint tüneteit tapasztalja, gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása javasolt, például egy pohár rostos ivólét, édes teát/tejet kell fogyasztani, valamint lassan felszívódó szénhidrát forrásként egy fél szelet kenyér, 2-3 szem édes keksz, egy kevés csokoládé fogyasztása ajánlott.  

Erősen javasolt, hogy “túlélő csomagként” egy kis dobozos rostos üdítő és néhány szem keksz mindig legyen egy cukorbetegnél. 

Fél óra múlva ismét ellenőrizni szükséges a vércukorszintet és természetesen vezessük az értékeket a cukornaplóba, jegyezzük fel azt is, hogy mi történt közvetlenül a vércukorszint leesése előtt (például fizikai munkát végzett). Néhány percen belül enyhül a rosszullét. Ám ha a vércukorszint tartósan alacsony marad, haladéktalanul fel kell keresni a kezelőorvost!

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, de vércukorszint mérésre nincs lehetőség, akkor is egyen, igyon a cukorbeteg, és ha ezt követően mégsem lesz jobban perceken belül, akkor viszont magas vércukorszinttel állunk szemben. 

Magas vércukorszint /hiperglikémia/

A magas vércukorszint tünetei: 

  • melegségérzet
  • nagyfokú szomjúság 
  • látászavar esetleg szédülés
  • hányinger
  • fáradtság
  • álmosság 

A vércukorszint ellenőrzése, az adatok rögzítése az első lépés. Akkor beszélünk magas vércukorszintről, ha a vércukorszint éhgyomri állapotban 15 mm/l feletti vagy étkezés után e feletti értéket meghaladó. A javaslat pedig: sok tiszta víz fogyasztása. 

Gyakori magas vércukorszint esetén konzultálni kell a kezelőorvossal, aki szükség esetén módosít az étrenden, mozgáson vagy az alkalmazott gyógyszeres/inzulinos terápián. 

Amikor azonnal orvos kell

Azonnali orvosi segítséget kell kérni, amennyiben a cukorbeteget ébreszthetetlen (kóma) állapotban találja, vagy beszéde nagyon zavaros, mozgása koordinálatlan, lehelete acetonos, légzése szapora, hány.

A 112-es telefonszámon hívjon mentőt, pontosan ismertetve a lakcímet, a cukorbetegségt tényét és a fennálló tüneteket, amennyiben van rá lehetőség, ellenőrizze a beteg vércukorszintjét.