Száj-, fog- és műfogsor ápolás otthoni környezetben

A fogazat tisztítása minden életkorban fontos. A megfelelő száj- és fogápolás fontos része a betegápolásnak, hiszen a nem megfelelő ápolás esetén sebek keletkezhetnek a szájon vagy a szájüregben. 

Ezek a sebek rendkívül fájdalmasak és érzékenyek, ha kialakulnak, szerettünk nem fog tudni megfelelően táplálkozni, ami állapotromláshoz vezethet.

Ezen túlmenően a szájban lévő sebek, a fogínygyulladás és a gyulladt, szuvas fogak mind gyulladásos gócpontok lehetnek, ami súlyos fertőzés kialakulásához is vezethet.

Az idős betegek kevesebb folyadékot fogyasztanak a kelleténél, és gyakran hosszabb ideig a szájukon veszik a levegőt, vagy nyitott szájjal alszanak. Ez azt eredményezi, hogy a szájuk gyakran kicserepesedik.

Szerettünket ösztönözzük, hogy fogyasszon folyadékot bőségesen. A teljes ellátásra szoruló betegek esetében is figyelni kell erre, kínáljuk őket gyakran folyadékkal.

  • Használjunk naponta többször zsíros ajakápolót.
  • Amennyiben betegünk kivehető műfogsort használ, ügyeljünk ennek tisztaságára, étkezések után öblítsük le. Érdeklődjünk a fogorvosnál vagy a fogászaton dolgozó  dentálhigiénikusnál a műfogsorok kíméletes tisztítását illetően.
  • A szájüreget is öblítsük ki, hiszen a beszoruló ételmaradék kisebesedést okozhat a szájüregben és az ínyeken. Önellátásra képtelen betegnél a gondozónak kell erre figyelmet fordítani, az ujjak használatával szükséges kitakarítani a szájüreget. Ilyen esetben javasolt a gumikesztyű használata.
  • Ágyban fekvő betegek esetében is törekedjünk a rendszeres fogmosásra.
  • Használjunk puha sörtéjű fogkefét, ezzel is csökkentve a sérülések kialakulásának kockázatát.