Cukorbetegség – mire figyeljünk étkezéskor

Nagyon fontos odafigyelnünk a megfelelő és rendszeres étkezésre, mindig figyelembe véve a szakemberek iránymutatását.

Az étkezések gyakoriságát illetően azt javasoljuk, hogy a tablettás cukorbetegek napjában ötször étkezzenek, ügyelve az étrend helyes tápanyag összetételére és kiszámolva az étrend energia- és szénhidrát – szakkifejezéssel CH – tartalmát. 

Az egy napra meghatározott szénhidrát mennyiséget osszuk 5 részre: lehetőség szerint a reggeli és a vacsora CH mennyisége egyforma legyen, az ebédnél pedig valamivel több legyen a CH mennyiség, mint a reggelinél, illetve vacsoránál. A tízórai és az uzsonna CH mennyisége 10-15 grm/alkalommal nem kell több.

Humán inzulinnal kezelt betegek esetében a napi hatszori étkezés a javasolt, tehát esetükben a megadott napi szénhidrát mennyiséget hat részre osszuk, figyelve arra, hogy a reggeli és vacsora ugyanannyi CH mennyiséget tartalmazzon, az ebéd valamivel többet, továbbá, hogy a tízórai és uzsonna mellett utóvacsorával is kell számolni .

Analog inzulinnal kezelt betegek naponta háromszor étkezhetnek, következésképpen a reggeli, ebéd és vacsora között kell elosztani az egész napi szénhidrát mennyiséget. 

Amennyiben napközben alacsony vércukorrosszullét miatt plusz étkezést kellett beiktatni, azt nem számoljuk bele a napi szénhidrát mennyiségbe, azonban rögzítjük a cukornaplóban illetve étkezési naplóban.

Általános szabály az étkezést tekintve, hogy célszerű kerülni a vércukrot gyorsan emelő étel, ital fogyasztását. Ebbe a kategóriába elsősorban a cukros folyadékok (pl. üdítőitalok) és a magas cukortartalmú édességek tartoznak, illetve lehetőség szerint minél soványabb hús- és tejterméket fogyasszunk és igyunk elegendő folyadékot (vizet, gyógyteát).

Az étkezésről bővebben az okostányér oldalán talál információkat.