Általában fiatal korban kezdődik és a legaktívabb 20-40 éves korban. A betegség korai felismerése, a mielőbbi szakszerű kezelése, a beteggondozás nagy jelentőséggel bír.
A gyulladásos bélbetegség, más néven IBD (inflammatory bowel disease) közé tartozik két betegség: a fekélyes vastagbélgyulladás CU (colitis ulcerosa) és a CD (Crohn disease) betegség. A két betegség sokban hasonlít, de számos szempontból eltér egymástól.
Kialakulásának pontos oka nem ismert. Táplálkozási okok közül a rendszertelen étkezés mellett a finomított szénhidrátok, a hidrogénezett növényi zsírok túlzott fogyasztása (margarinok) és az alacsony rostbevitel szerepe merült fel. Megemlítendő még emellett az alkoholfogyasztás, a dohányzás, egyes környezeti hatások és a stresszes életmód is.
Meg kell jegyezni viszont, hogy nem örökletes betegségről van szó, de a genetikailag fogékony egyénekben valamilyen környezeti tényező hatására gyulladásos folyamat indul meg, amely az immunrendszer működési zavarával társulva krónikussá válik, állandósul.
Fontos a bél flóra állapota, a táplálkozás képes módosítani a bél mikrobióta összetételét és így működését is. A bél-mikrobióta közreműködik a kórokozó baktériumok megtelepedésének kivédésében. Ezért a bél-mikorbiom bármely sérülése, akár orális antibiotikum szedése, kiegyensúlyozatlan, szénhidrát dús étrend megzavarhatja a szervezetvédekező rendszerét.
Tünetek
A legjellemzőbb tünet a véres hasmenés. Ha a gyulladás csak a végbelet érinti, akkor a hasmenés elmaradhat és akár a székrekedés, vagy gyakori székelési inger vér és nyák ürítése is előfordulhat. Gyakori a görcsös hasi fájdalom, sürgető székelési inger, súlyosabb esetben láz, vérszegénység, fehérjehiány, vashiány.
Diagnosztizáláskor első lépésben ki kell zárni a fertőző bélgyulladást széklet bakterológiai és parazitológiai vizsgálattal. Ha ezen vizsgálati eredmény negatív, akkor a legbiztonságosabban a vastagbél tükrözéssel lehet diagnosztizálni. Ha a végbélben fekélyes gyulladás látható elkezdődik a kezelés. Fontos a kezelőorvos megfelelő utasításainak követése, a javaslatainak betartása.
Az étrendi kezelés célja
A diéta célja az ingerlékeny/gyulladt bélszakasz megnyugtatása/ kímélete mellett a megfelelő energia – és tápanyag biztosítása a szervezetnek. Tápanyaghiány esetén annak megszüntetése, a kóros anyagcserezavarok kivédése. A legyengült és étvágytalan beteg erőnlétének javítása, étvágy fokozása. A remisszió elősegítése és fenntartása.
Az étrend minden esetben függ a beteg tápláltsági állapotától és a betegség aktuális stádiumától. Ezt minden esetben érdemes szakemberrel átbeszélni.
Az étrendi kezelés főbb szempontjai
Energia-, fehérje- vitamin- gazdag, erős hasmenés idején egyszerű cukormentes, valamint tej-tejcukormentes, zsírszegény étrend javasolt. Javasolt energia szükséglet 35-40 kcal/ttkg a megnövekedett energiaszükséglet kielégítésére. Fehérje szükséglet lehet 1,5-2g/ttkg is, de mindenképp javasolt a zsírszegény fehérjék bevitelére figyelni, mivel az étrendnek zsírszegénynek kell lenni, ami azt jelenti, hogy az energia bevitel 25%-nál kevesebb ajánlott, és elsősorban a növényi zsiradékok hófelhasználását kell előtérbe helyezni.
A szénhidrát szükséglet 6-8g/ttkg, mely natív cukrokban szegény legfőképp hasmenés esetén, mert bélmozgást serkentő hatása van, ilyen a (méz, jam, cukor). Az összetett szénhidrátok bőven fogyaszthatók pl: zöldség, gyümölcs, gabonafélék. Az étrend legyen vízoldékony élelmi rostgazdag, és nem vízoldékony tehát durvarost szegény – különösen szűkület esetén. Mivel a gyulladásban levő bélfal az oxalátokra fokozottabban áteresztővé válik, a vesekőképződés kockázata megnő, ezért az étrend legyen oxalátokban szegényebb (a kakaó, csokoládé, zöldborsó, feketeribiszke, zeller, cékla, paraj, rebarbara, sóska magasabb oxálsav tartalommal rendelkezik).
Figyelni kell a megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottságra. Javasolt az étrendnek vitamin és ásványi anyagban gazdagnak lennie. Javasolt C-vitamin igény 500mg-ra nőhet, valamint fokozott A,D,E,K, B12 vitamin és vas, cink, magnézium és kalcium bevitel lehet szükséges. A koleszterin bevitel ne haladja meg az egészséges embereknek ajánlott 300mg/napi mennyiséget, mivel gyakoribb lehet az epekőképződés is. A folyadékfogyasztás minimálisan napi 1,5-2 liter legyen. A gyógyszeres terápia során a leggyakrabban alkalmazott gyulladáscsökkentő szerek közül a szulfoszalazin a folsav felszívódását gátolja, így ennek alkalmazásáról fokozott folsav-bevitelre van szükség (máj, leveles zöldségek, gyümölcsök, élesztő). Kortikoszteroid készítmények adása a kalcium felszívódását nehezíti, ezért ilyenkor gondoskodni kell a megfelelő pótlásról (tej, tejtermékek), mely szükség esetén laktózmentesek a gyakori laktáz enzim hiánya miatt.
Tünetmentes és tünetszegény időszakban javasolt a minél kevesebb korlátozás, illetve fontos a változatosság és az egyéni ízlés, egyéni tolerancia figyelembe vétele.
Javasolt napi 5-6-7x étkezés és egyszerre kisebb adagok elfogyasztása.
A megfelelő konyhatechnológiai eljárások alkalmazása
- Hőközlés
alkalmazható: főzés, párolás, aromás párolás, cserépedény, korszerű pároló edények használata, teflonedényben, fóliában, sütőzacskóban sütés, roston sütés, grillezés (túlzott használata kerülendő)
nem ajánlott: bő zsiradékban/olajban sütés
- Sűrítési eljárások
alkalmazható: száraz rántás, diétás rántás, hintés, egyszerű és kefires habarás, burgonyával vagy saját anyaggal történő sűrít
nem ajánlott: magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás
- Ízesítés
alkalmazható: kímélő fűszerezés, jellemzően zöldfűszerek alkalmazása javasolt
nem ajánlott: szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, pirított hagyma és izgató hatású, csípős fűszerek használata
Általános szabály, hogy a bélnyálkahártyát közvetlenül károsító, ingerlő anyagokat kiiktatjuk az étrendből, ilyenek: bors, csípős paprika, torma, mustár, hagyma, fokhagyma
Diéta a tünetek fellángolása idején
Jó hatású:
- forrázással készített teák pl: körömvirág, citromfű
- almalé (kezdetben hígítva) sárgarépalé, almapüré, zöldségfőzet, birsalmapüré
- nyáklevesek: zabpehely, rizs, dara
- frissen áttört, főtt, sós burgonya, vizes burgonyapüré, főtt rizs, főtt sárgarépa
- reszelt alma, sült alma héj nélkül
- tejmentes alma-birsalmaleves vagy mártás, natúr sárgarépapüré
A panaszok enyhülésével a diéta bővíthető
- alaposan lezsírozott csontleves, húsleves
- főtt, bőr nélküli csirkehús, főtt hal, sovány gépsonka, pulykajava, csirkemell felvágott
- sovány túró, kefir, joghurt
- lágy tojás, zsírszegény reszelt sajt
- zsenge főzelékfélék (főzőtök, saláta, patisszon, cukkini, ritkán cékla, sütőtök, zsenge zöldbab, zöldborsó áttörve) egyszerű vagy kefires habarással, száraz rántással sűrítve
- zsiradék beépítés fokozatosan történjen
A javulás szakaszában az új ételek bevezetése mindig fokozatosan történjen.
Dúsítási eljárások étvágytalanság miatti nem megfelelő táplálkozás esetén
Az ételek minden esetben a beteg igényeit figyelembe véve készüljenek. Étvágytalanság esetén nem javasolt az adagok mennyiségi növelése inkább az elkészített ételek dúsítására kell törekedni, úgy, hogy azzal az étel volumenét nem növeljük.
Ezt a dúsítást megoldhatjuk élelmiszerekkel, és speciális tápszerekkel is.
Élelmiszerekkel való dúsítás esetén jól alkalmazható pl.: áttört túró, sovány reszelt sajt, tojást, főtt reszelt tojásfehérje, tojáspor. Krémlevesekbe, főzelékekbe belekeverve vagy rászórva adható.
Nyersanyag- és élelmiszer-választási javaslat 18 éves kor felett
Ajánlott | Kerülendő |
Húsok, húskészítmények | |
kicsontozott, porcok és a bőr eltávolítását követően sovány húsok (fiatal sertés és marha, csirke, pulyka, hal, borjú, galamb, bárány), sovány felvágottak (gépsonka, sonkaszalámi, pulyka-, és baromfivirsli, párizsi), csirkemáj (májgaluska, natúr máj, májpüré formájában) | zsíros húsok, hízott állatok (kacsa, liba), zsíros, fűszeres felvágottak (olasz, vadász, fokhagymás, stb.), szalámifélék, kolbász, füstölt, pácolt készítmények, belsőségek a csirkemáj kivételéve |
Tej, tejtermékek | |
laktózmentes tej (egyéni tűrőképességtől függően), natúr savanyított tejtermékek (kefir, natúr joghurt, gyümölcsös joghurtok kivéve aprómagvasak), zsírszegény sovány sajtok (Tolna, Túra, Tenkes, medve light, lapka light, Óvári), sovány túró | zsírdús tej (a gyakori laktózérzékenység miatt), tejszín, tejföl, zsíros sajtok, füstölt, penésszel érlelt sajtok |
Zöldségek, főzelékfélék | |
burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejes saláta, magok nélkül: sütőtök, tök, padlizsán, cukkini, patisszon, zsenge zöldbab és zöldborsó áttörve, alkalmanként fogyasztható kis mennyiségben sóska, paraj, cékla | gomba, káposzta, karalábé, karfiol, kukorica, lencse, paprika, paradicsom, sárgaborsó, szárazbab, szója, uborka, vöröshagyma (kivéve esetleg egészben belefőzve, majd eltávolítva) |
Gyümölcsök | |
hámozott alma, őszibarack, sárgabarack, nektarin nyersen, kompótnak, gyümölcspürének, birsalma csak kompótnak vagy birsalmapürének elkészítve, valamint banán, dinnye (magok nélkül), gesztenye | aprómagvas gyümölcsök (málna, eper, ribizli, kivi, szőlő, egres), körte, szilva, narancs, mandarin, grépfrút, datolya, füge, aszalt gyümölcsök, olajos magvak (dió, mandula, mogyoró, mák, stb.) |
Gabonaipari és édesipari termékek | |
búzaliszt, búzadara, köles, árpagyöngy, bulgur, rizs, kukoricaliszt, kuszkusz, hajdina és ezekből készült termékek, babapiskóta, 4-6-8 tojásos száraztészta, fehér kenyér, félbarna kenyér, kifli, zsemle, pászka, Abonett, Ham-let, felfújtak, zsírszegény kekszek, piskóta, palacsinták | búzakorpa, müzli, rosttartalmú péksütemények, nagy zsírtartalmú tészták és sütőipari készítmények (hajtogatott leveles és linzer alapú sütemények), tejszínes vagy vajas krémmel töltött sütemények, csokoládé, kakaó |
Zsiradékok | |
kis mennyiségben csökkentett zsírtartalmú margarinok (dobozos Liga és Delma light margarin tejcukormentes), vajkrémek, olajok | állati eredetű zsiradékok (sertés-és baromfizsír), tepertő, szalonna, csípős-tejszínes vajkrémek |
Tojás | |
önálló ételként zsírszegényen elkészítve: főtt tojás, tükörtojás/tojásomlett teflonsütőben, ill. ételkészítéshez | zsíros tojásételek, hagymás rántotta |
Fűszerek | |
vasfű, borsikafű, kapor, ánizs, zsálya, babérlevél, zöldpetrezselyem, zeller, rozmaring, édes-nemes pirospaprika, só, szegfűbors, kakukkfű, vanília, majoránna, bazsalikom, őrölve: kömény, szegfűszeg, fahéj | csípős, izgató fűszerek-chili, curry, csípős paprika, torma, mustár, bors, fokhagyma (kivéve esetleg egészben belefőzve, majd eltávolítva) |
Italok | |
víz, világos tea, szénsavmentes ásványvíz, szűrt gyümölcslevek, zöldség présnedvek, koffeinmentes tea- kávé, vízzel vagy tápszerrel készített gyümölcsturmixok (nem aprómagvas gyümölcsökből) | szénsavas üdítők és ásványvíz, alkoholos italok, kakaó |